پروكسیما-بی امكان دارد بیشتر از تصور ما شبیه زمین باشد

پروكسیما-بی امكان دارد بیشتر از تصور ما شبیه زمین باشد به گزارش شاه بلاگ محققان در مطالعه اخیرشان اظهار كرده اند سیاره فراخورشیدی ˮپروكسیما قنطورس بیˮ كه ˮپروكسیما بیˮ(Proxima b) هم نامیده می شود و بعنوان نزدیك ترین سیاره فراخورشیدی شناخته می شود، امكان دارد حتی بیشتر از آنچه قبلا تصور می كردیم شبیه كره زمین باشد.


به گزارش شاه بلاگ به نقل از ایسنا و به نقل از اسپیس، محققان طی این مطالعه با استفاده از ابزاری معروف به "اسپرسو"(ESPRESSO) که بر روی تلسکوپ بسیار بزرگ رصدخانه جنوبی اروپا(VLT) نصب شده است، توانستند جرم این سیاره را با دقت بیشتر از یک دهم جرم زمین اندازه گیری کنند.
پروکسیما قنطورس بی یک سیاره فراخورشیدی در مدار ستاره کوتوله سرخ پروکسیما قنطورس نزدیکترین ستاره به خورشید است. این سیاره در صورت فلکی قنطورس قرار دارد. در اوت سال ۲۰۱۶ رصدخانه جنوبی اروپا کشف پروکسیما بی را اعلام نمود.
مشاهدات جدید از آن حکایت می کند که نزدیکترین سیاره فراخورشیدی به منظومه شمسی ما حتی بیشتر از آنچه دانشمندان پیش تر تصور می کردند شبیه زمین است. طی این مطالعه جدید، یک تیم بین المللی از محققان دریافتند پروکسیما بی که ۴.۲ سال نوری از زمین فاصله دارد، جرم آن تنها ۱۷ درصد از سیاره ما بیشتر است.
پیش از این دانشمندان تصور می کردند که این سیاره فراخورشیدی که در منطقه قابل سکونت ستاره خود قرار دارد جرم آن حدود ۱.۳ برابر جرم زمین است اما اندازه گیری های جدید نشان داده است که پروکسیما بی حداقل در اندازه بسیار به زمین شباهت دارد.
محققان این مطالعه پروکسیما بی را با استفاده از ابزاری معروف به "اسپرسو"(ESPRESSO) مورد مطالعه قرار دادند. "اسپرسو" یک طیف نگار سوئیسی است که الان بر روی تلسکوپ بسیار بزرگ رصدخانه جنوبی اروپا(VLT) نصب شده است. طیف سنج ها اجرام را مشاهده می کنند و نور حاصل از آن اجرام را به طول موج هایی که آنرا می سازند تقسیم می کنند تا محققان بتوانند این اجرام را با جزئیات بیشتری مطالعه کنند. پروکسیما بی برای نخستین بار چهار سال پیش توسط طیف سنج قدیمی تر "هارپس" (HARPS ) کشف شد.
"فرانسسکو پپه"(Francesco Pepe) نویسنده این مطالعه و استاد نجوم دانشگاه ژنو اظهار داشت: ما قبلاً از عملکرد هارپس که مسئولیت کشف صدها سیاره فراخورشیدی را در طول ۱۷ سال قبل بر عهده داشت، بسیار راضی بودیم. حالا هم بسیار خوشحالیم که اسپرسو می تواند اندازه گیری های بهتری انجام دهد و این نتیجه و حاصل کار تیمی است که تقریباً ۱۰ سال به طول انجامید.
"میشل مایر"(Michel Mayor)، اخترفیزیکدان سوئیسی که در سال ۲۰۱۹ برنده جایزه نوبل فیزیک شد و در توسعه نوع جدیدی از طیف سنج به نام "الودی"(Elodie) نقش مهمی ایفا کرد، گرچه در این مطالعه نقشی نداشت اما طی اطلاعیه ای اظهار نمود: اسپرسو برای محققان امکان اندازه گیری جرم این سیاره فراخورشیدی را با دقت بیشتر از یک دهم جرم زمین فراهم نموده است و این چیزی است که تابحال وجود نداشته و بسیار هیجان انگیز است.
"آلخاندرو سوآرز ماسکارنو"(Alejandro Suarez Mascareño) نویسنده اصلی این مطالعه اظهار داشت: پروکسیما بی یکی از جالب ترین سیارات فراخورشیدی شناخته شده در همسایگی خورشید است. این سیاره عجیب و غریب به دور ستاره اش پروکسیما قنطورس می چرخد که پروکسیما قنطورس هم نزدیکترین ستاره به خورشید است.
پروکسیما قنطورس( Proxima Centauri) یک ستاره کوتوله قرمز با فاصله ۴٫۲ سال نوری و نزدیک ترین ستاره به خورشید است و در صورت فلکی قنطورس است. این ستاره در سال ۱۹۱۵ توسط "رابرت اینز" کشف شد.
از آنجائیکه این سیاره درست در مرکز منطقه قابل سکونت ستاره خود می چرخد، امکان دارد آب مایع و حتی احیانا حیات در آنجا وجود داشته باشد. دانشمندان معتقدند که به علت وجود جرم همانند زمین، نه تنها آب مایع می تواند در پروکسیما بی وجود داشته باشد بلکه می تواند سیاره ای سنگی و سیاره زمین سان باشد.
سیاره زمین سان یا سیاره سنگی یا سیاره زمینی سیاره ای است که بیش تر از سنگ های سیلیکاتی یا فلزها ساخته شده است. این سیاره ها ساختار صخره ای مانند زمین دارند. سیاره های زمین سان دارای سطحی جامد هستند که در مقابل غول های گازی قرار دارند که بخش بیش تر آنها از هیدروژن، هلیوم و آب ساخته شده است که در حالت های فیزیکی گوناگونی قرار دارند.
اما پروکسیما بی دور ستاره ای می چرخد که گرچه نزدیک به منظومه شمسی ما است اما خیلی کم نور و جرم آن بسیار کمتر از خورشید است. محققان تصور می کنند که این سیاره فراخورشیدی مرتباً قفل کشندی( Tidal locking) یا قفل گرانشی را تجربه می کند و در حال چرخش هماهنگ به دور ستاره اش است.
قفل کشندی(Tidal locking) یا قفل گرانشی(gravitational locking) زمانی پیش می آید که در اثر شیب نیروی کشندی، یک کره یا جرم آسمانی همیشه به سمت کره یا جرم آسمانی دیگری رو کرده باشد. آشناترین نمونهٔ این پدیده همبستگی جزر و مدی کنونی ماه نسبت به زمین است. چنین گردشی را گردش هماهنگ(synchronous rotation) می گویند.
علاوه بر این، معلوم نیست که آیا پروکسیما بی دارای جو است یا خیر. این سیاره در فاصله بسیار نزدیکی نسبت به ستاره خود قرار دارد و هر بار چرخش این سیاره ۱۱ روز زمینی به طول می انجامد بنابراین، بعضی از محققان هم تصور می کنند که پرتوی ناشی از پروکسیما قنطورس امکان دارد هوای پروکسیما بی را از بین ببرد و این امر این سیاره را به سیاره ای که قابلیت نگه داشتن آب مایع را ندارد، تبدیل کند.
یافته های این مطالعه در مجله "Astronomy & Astrophysics "منتشر شد.



1399/03/13
13:49:49
5.0 / 5
2574
تگهای خبر: بین الملل , توسعه , دانش
این مطلب را می پسندید؟
(1)
(0)
تازه ترین مطالب مرتبط
نظرات بینندگان در مورد این مطلب
نظر شما در مورد این مطلب
نام:
ایمیل:
نظر:
سوال:
= ۷ بعلاوه ۵
شاهبلاگ

شاه بلاگ

وبلاگ عمومی

shahblog.ir - حقوق سایت شاه بلاگ محفوظ است