تغییر در شیوه تدریس، یادگیری و ارزشیابی کلاس درس با هوش مصنوعی
به گزارش شاه بلاگ، رئیس دبیرخانه ستاد گسترش فناوری و کاربرد هوش مصنوعی معاونت علمی اظهار داشت: هوش مصنوعی شیوه تدریس، یادگیری و ارزشیابی را تحت تاثیر قرار داده است و آموزش تکنولوژیهای جدید به معلمان لزوم است.

به گزارش شاه بلاگ به نقل از مهر، عمادالدین فاطمی زاده، رئیس دبیرخانه ستاد گسترش فناوری و کاربرد هوش مصنوعی معاونت علمی، در نشست خبری طرح آموزش هوش مصنوعی به معلمان تمام کشور ضمن اشاره به سرعت گسترش هوش مصنوعی اظهار داشت: نمی توان تاثیر این فناوری را در تحولات آموزشی نادیده گرفت. همان گونه که اختراع چرخ، کشف آتش و پیدایش خط مسیر زندگی بشر را تغییر دادند، هوش مصنوعی هم درحال ایجاد تحول در عرصه های مختلف است.
او اضافه کرد: هوش مصنوعی دیگر فناوری محدود به لابراتوار های تحقیقاتی، دانشگاه ها یا شرکتهای بزرگ فناوری نیست و به نظام های آموزشی هم وارد شده است. این فناوری حالا شیوه تدریس، یادگیری و ارزشیابی را تحت تاثیر قرار داده و از همین رو، ادامه آموزش با روشهای گذشته نمی تواند پاسخگوی نیازهای جدید باشد.
فاطمی زاده ضمن تأکید بر این که در شرایط موجود، معلمان باید برای مواجهه آگاهانه با فناوری های نوین و استفاده از ظرفیتهای آنها آماده شوند؛ توضیح داد: نقش معلم در نظام آموزشی برپایه فناوری درحال تغییر است و معلم صرفا انتقال دهنده محتوای کتاب های درسی یا منابع علمی نیست، بلکه باید نقش راهنما، تسهیلگر و تربیت کننده را در فرآیند یادگیری ایفا کند.
«طرح ایران دیجیتال» حلقه ای از برنامه توسعه آموزش هوش مصنوعی
رئیس دبیرخانه ستاد گسترش فناوری و کاربرد هوش مصنوعی معاونت علمی ضمن اشاره به برنامه های این معاونت در عرصه آموزش اذعان کرد: زنجیره ای از برنامه ها برای ورود هوش مصنوعی به سطوح مختلف آموزشی از آموزش عمومی تا آموزش عالی و تحصیلات تکمیلی درحال اجرا یا طراحی است.
او ضمن اشاره به طرح «ایران دیجیتال» اظهار داشت: اولین مرحله این طرح در عرصه آموزش دانش آموزان به پایان رسیده و برنامه «ایران دیجیتال ۲» هم در دست طراحی است. هدف از مرحله جدید، عرضه آموزش های تکمیلی به دانش آموزانی عنوان شد که اولین مرحله را با موفقیت پشت سر گذاشته اند.
فاطمی زاده آموزش معلمان را حلقه دیگری از این زنجیره دانست و اضافه کرد: در عرصه آموزش عالی و تحصیلات تکمیلی هم برنامه هایی برای پشتیبانی از کاربرد هوش مصنوعی در رشته ها و حوزه های مختلف دانشگاهی، از علوم انسانی و علوم پایه تا سایر حوزه های آموزشی، دنبال می شود.
به گفته فاطمی زاده، دوره آموزش هوش مصنوعی ویژه معلمان حاصل همکاری میان وزارت آموزش و پرورش، ستاد گسترش فناوری و کاربرد هوش مصنوعی معاونت علمی، دانشگاه صنعتی شریف و بخش خصوصی است.
او اظهار داشت: نام نویسی این دوره مقرر است به زودی آغاز شود و زمان بندی آن از طرف مسؤلان مربوط اعلام خواهد شد. محتوای دوره با همکاری و تأیید وزارت آموزش وپرورش و دانشگاه صنعتی شریف تدوین شده و در طراحی آن، نیازهای معلمان مورد توجه قرار گرفته است. قسمتی از این نیازها بوسیله نظرسنجی و همینطور با بهره گیری از نظر کارشناسان شناسایی شده است.
وی اضافه کرد: آموزش ها در قالب مجموعه ای از فیلمهای آموزشی در اختیار معلمان قرار می گیرد و عبور از هر مرحله و دسترسی به محتوای بعدی، به آزمون ها و پرسش هایی وابسته است که برای سنجش یادگیری طراحی شده اند.
هوش مصنوعی جایگزین معلم نیست
فاطمی زاده در بخش دیگری از سخنان خود به یکی از پرسش های مطرح درباره ی گسترش هوش مصنوعی در آموزش پرداخت: آیا با ورود این فناوری، نظام آموزشی همچنان به معلم نیاز خواهد داشت؟ وی در پاسخ تاکید کرد: احتیاج به معلم نه تنها از بین نمی رود، بلکه با تغییر نقش آموزش، اهمیت آن بیشتر خواهد شد.
وی توضیح داد: اگر آموزش را صرفا انتقال مطالب کتاب درسی بدانیم، امکان دارد با گسترش هوش مصنوعی قسمتی از این نقش کمرنگ شود، اما آموزش وپرورش تنها انتقال اطلاعات نیست. درک شرایط فردی دانش آموز، ارتباط انسانی، حمایت عاطفی، الگوسازی اخلاقی و راهنمائی تربیتی همچون نقش هایی هستند که بگفته او همچنان بر عهده معلم انسانی قرار دارند.
رئیس دبیرخانه ستاد گسترش فناوری و کاربرد هوش مصنوعی اظهار کرد: هوش مصنوعی قرار نیست جایگزین معلم شود، بلکه باید به عنوان ابزاری کمک آموزشی در خدمت فرآیند آموزش قرار گیرد؛ همان گونه که نظام های آموزشی در طول سالهای قبل از ابزارهای مختلف برای تسهیل یادگیری بهره برده اند.
فاطمی زاده در انتهای سخنان خود اشاره کرد: معلمان باید بتوانند بدون هراس از فناوری و با این وجود بدون استفاده غیرانتقادی از آن، ظرفیتهای هوش مصنوعی را بشناسند و از این فنآوری در راه آموزش و تربیت دانش آموزان بهره بگیرند. هدف این است که معلمان با دانش، آگاهی و مسئولیت پذیری، فناوری را در خدمت فرآیند آموزش و تربیت قرار دهند.
ثبت نام دوره آموزش هوش مصنوعی معلمان از اول مهرماه ۱۴۰۵
حمید ضرابی زاده، رئیس دانشکده مهندسی کامپیوتر دانشگاه صنعتی شریف، در این جلسه درباره ی جزییات بخش آموزشی طرح اظهار داشت: دانشگاه صنعتی شریف باتوجه به مأموریت خود در زمینه تربیت نیروی متخصص و توانمند، آموزش معلمان را موضوعی مهم می داند؛ چونکه معلمان حلقه واسط میان دانش آموزان و محتوای آموزشی هستند.
او ضمن اشاره به اجرای بخش دانش آموزی طرح «ایران دیجیتال» اضافه کرد: در مرحله نخست، دانش آموزان با زبان ساده تر با ابزارهای هوش مصنوعی آشنا شدند، اما آموزش معلمان می تواند این مسیر را عمیق تر کند و به آنها امکان دهد به پرسش های دانش آموزان درباره ی این فناوری پاسخ دهند.
به گفته ضرابی زاده، هدف دوره صرفا آشنایی معلمان با ابزارهای هوش مصنوعی نیست و قسمتهایی از مبانی و فناوری های شکل دهنده این حوزه هم در برنامه آموزشی قرار گرفته است. مفاهیمی مانند یادگیری ماشین، مدلهای زبانی بزرگ و هوش مصنوعی مولد همچون موضوع هایی هستند که در این دوره مورد توجه قرار می گیرند.
رئیس دانشکده مهندسی کامپیوتر دانشگاه صنعتی شریف ضمن اشاره به سابقه این دانشگاه در آموزش هوش مصنوعی اظهار داشت: این دانشگاه سال هاست دروس در رابطه با هوش مصنوعی را عرضه می کند و در مقاطع تحصیلات تکمیلی هم در این عرصه فعالیت آموزشی دارد. بگفته او، همین سابقه علمی یکی از پشتوانه های طراحی محتوای این دوره بوده است.
آموزش در قالب دوره هشت هفته ای
ضرابی زاده درباره ی ساختار دوره توضیح داد: محتوای آموزشی در قالب یک دوره هشت هفته ای و در مجموع ۳۲ ساعت عرضه خواهد شد. آموزش ها با نگاه «یادگیری خرد» طراحی شده اند و هر هفته مجموعه ای از ویدیوهای آموزشی کوتاه در اختیار شرکت کنندگان قرار می گیرد. در کنار محتوای ویدیویی، تمرین و پرسش هم درنظر گرفته شده تا میزان یادگیری مطالب بررسی شود و شرکت کنندگان بتوانند قبل از ورود به بخش بعدی، آموخته های خودرا ارزیابی کنند.
به گفته رئیس دانشکده مهندسی کامپیوتر دانشگاه صنعتی شریف، محتوای دوره با همکاری شش نفر از اعضای هیأت علمی این دانشکده تهیه شده است. همچون استادان مشارکت کننده، دکتر سلیمانی، مدیر گروه هوش مصنوعی دانشکده مهندسی کامپیوتر و رئیس المپیاد هوش مصنوعی کشور، و دکتر رمضانی، مدیر پروژه و از اعضای هیأت علمی دانشگاه، هستند.
طراحی آموزش برای دسترسی گسترده معلمان
یکی از ملاحظات اصلی در طراحی دوره، امکان استفاده تعداد زیادی از معلمان بصورت همزمان عنوان شده است. پلت فرم آموزشی این طرح هم توسط فارغ التحصیلان دانشگاه صنعتی شریف آماده شده و برای عرضه محتوای آموزشی و تمرین ها در مقیاس گسترده طراحی شده است.
ضرابی زاده اضافه کرد: در انتخاب ابزارهای آموزشی کوشش شده احتیاج به تجهیزات سخت افزاری خاص به حداقل برسد تا شرکت کنندگان بتوانند حتی با موبایل هم از بخش قابل توجهی از محتوای دوره بهره گیرند. این مساله باتوجه به تفاوت دسترسی معلمان به کامپیوتر و تجهیزات تخصصی، یکی از ملاحظات اجرائی دوره بوده است. همینطور برای پاسخ گویی به پرسش های تعداد زیادی از شرکت کنندگان، یک دستیار پاسخ گویی اختصاصی برای دوره طراحی شده است تا قسمتی از پرسش های آموزشی و فنی کاربران را مدیریت کند.
ضرابی زاده در انتها ضمن اشاره به زمان بندی این دوره اظهار داشت: نام نویسی از اول تا ۱۰ مهرماه به انجام می رسد. این دوره از ۱۶ مهرماه آغاز خواهد شد و به مدت هشت هفته ادامه می یابد.
این مطلب را می پسندید؟
(1)
(0)
تازه ترین مطالب مرتبط
نظرات بینندگان در مورد این مطلب