برای اولین بار در دنیا مشخص شد

گلوتن باعث التهاب مغز می شود

گلوتن باعث التهاب مغز می شود به گزارش شاه بلاگ، دانشمندان اعتقاد دارند که التهاب مغز در موش ها احتمالا در انسان های حساس به گلوتن هم دیده می شود.


به گزارش شاه بلاگ به نقل از ایسنا و به نقل از نیو اطلس، در حالی که ما از تأثیر منفی گلوتن بر دستگاه گوارش و توده بدن آگاه هستیم، دانشمندان نیوزلندی حالا برای نخستین بار تشخیص داده اند که گلوتن می تواند سبب التهاب مغز هم بشود.
دانشمندان در مطالعه ای که روی موش ها انجام شد، دریافتند موش هایی که از رژیم غذایی حاوی ۴.۵ درصد گلوتن استفاده می کردند، التهاب در ناحیه هیپوتالاموس مغز را تجربه کردند، منطقه ای که نقش مهمی در عملکردهای متابولیک مانند تنظیم قند خون بازی می کند.
الکس تاپس دانشیار دانشگاه اوتاگو و پژوهشگر ارشد این مطالعه اظهار داشت: موش ها مدلی عالی برای مطالعه فیزیولوژی انسان هستند. آنها سیستم گردش خون، تولید مثل، گوارش، هورمونی و سیستم عصبی بسیار مشابهی با انسان دارند. بنابراین، کاملا محتمل است که همان التهابی که در موش ها می بینیم، در انسان هم رخ دهد.
تخمین زده می شود که ۲۰ میلیون آمریکایی به گلوتن حساسیت داشته باشند و آمار نشان داده است که حدود یک درصد از این جمعیت از بیماری سلیاک جدی رنج می برند که یک بیماری خود ایمنی ژنتیکی است که می تواند فوق العاده ناتوان کننده باشد و علاوه بر اجتناب از گلوتن و دیگر آلوده کننده های احتمالی، هیچ درمانی برای آن وجود ندارد.
بیماری سِلیاک یک اختلال آلرژی و خودایمنی روده باریک با زمینه ژنتیکی(ارثی) است. در این بیماری گوارشی پرزهای روده باریک صدمه دیده و در جذب مواد اختلال دارد. در صورتیکه بیماران مبتلا به سلیاک پروتئینی از دسته گلوتن(gliadin) که در بعضی از غلات مانند گندم، جو، چاودار و گاه جوی دوسر وجود دارد را مصرف کنند، گرفتار علائم عدم تحمل می شوند. ظاهراً ورود گلوتن به سلول های پرزهای روده باعث واکنش سیستم ایمنی می شود. واکنش التهابی بوجود آمده باعث تحلیل پرزهای روده و کاهش فعالیت آنزیم های روده می شود. چون بخش عمده ای از جذب مواد غذایی در روده در پرزهای روده انجام می گیرد، تخریب این پرزها باعث سوءجذب می شود.
تاپس می گوید: مغز دارای دو نوع سلول ایمنی مشابه ماکروفاژها در خون است که آستروسیت و میکروگلیا نامیده می شوند. ما دریافتیم که گلوتن و همینطور HFD (رژیم غذایی پرچرب) تعداد آن سلول های ایمنی را زیاد می کند. اثر گلوتن اضافه شده به یک رژیم غذایی معمولی تعداد سلول ها را به همان اندازه افزایش داد که اگر موش ها با رژیم غذایی پرچرب تغذیه می شدند. وقتی گلوتن به رژیم غذایی پرچرب افزوده شد، تعداد این سلول ها حتی بیشتر شد.
پژوهشگران نمی دانند چرا این التهاب رخ می دهد، اما به نظر می آید که با واکنش شدید سیستم ایمنی مانند آن چه در بیماری سلیاک دیده می شود، ارتباط داشته باشد.
تاپس می گوید: این یافته ای کاملا جدید است و ازاین رو ما هنوز نمی دانیم چرا چنین است. امکان دارد اجزای گلوتن مقاوم در مقابل هضم منجر به یک واکنش ایمنی شود که در بیماران سلیاک دیده می شود و سپس در مغز ظاهر می شود.
وی اخطار می دهد که این کشف بسیار مقدماتی است و مطالعات بیشتری مورد نیاز است. اما نشان داده است که حساسیت به گلوتن چقدر پیچیده است و نتایج سلامتی آن می تواند چقدر گسترده باشد.
وی ادامه داد: اگر گلوتن منجر به التهاب هیپوتالاموس در انسان و در نتیجه صدمه مغزی شود، در دراز مدت می تواند برای بدن مانند افزایش وزن بدن و اختلال در تنظیم قند خون بد باشد. اگر این اثرات پایدار شوند، امکان دارد خطر مبتلا شدن به اختلال عملکرد حافظه را تشدید کنند که با اختلال در تنظیم قند خون مرتبط می باشد.
با این وجود، خبر خوب اینست که اگر مشکلی با هضم گلوتن ندارید، دلیلی برای ممنوعیت آن و عدم استفاده از نان وجود ندارد.
تاپس می گوید: ما نمی گوییم که گلوتن برای همه مضر است. برای افرادی که گلوتن را هضم می کنند، مصرف محصولات کاملا بدون گلوتن حتی امکان دارد نتایج سلامتی به دنبال داشته باشد که امکان دارد از مزایای بالقوه آن بیشتر باشد. اغلب مردم غذاهای کامل مصرف نمی کنند و محصولات بدون گلوتن بسیار فرآوری شده اغلب دارای فیبر کم و قند بالا هستند.
این پژوهش در مجله Neuroendocrinology انتشار یافته است.



1402/05/18
22:54:31
5.0 / 5
611
تگهای خبر: پژوهش , تولید , جت , دانش
این مطلب را می پسندید؟
(1)
(0)
تازه ترین مطالب مرتبط
نظرات بینندگان در مورد این مطلب
نظر شما در مورد این مطلب شاهبلاگ
اسم شما:
ایمیل:
نظر:
سوال:
= ۲ بعلاوه ۲
شاهبلاگ

شاه بلاگ

وبلاگ عمومی

shahblog.ir - حقوق سایت شاه بلاگ محفوظ است

شاه بلاگ پلتفرمی است که استفاده از آن آسان می باشد و می‌توانید با مطالعه مقالات و بررسی نظرات کاربران، از اخبار فناوری و دانش مطلع شوید. شاه بلاگ یکی از محبوب‌ترین سایت‌های خبری علمی پژوهشی در زمینه فناوری است که اخبار جدید در زمینه‌های مختلف علمی را پوشش می‌دهد.