واكنش یك كارگردان به تعطیلی تئاتر و سینما:
خبر را كه شنیدم، خشكم زد
همه چیز را تدارك دیده بودند؛ می خواستند كاری كم هزینه و كم جمعیت روی صحنه ببرند. قرار بود اجرایشان از فردا شب آغاز شود كه ناگهان خبر تعطیلی یك هفته ای تئاتر و سینما منتشر گردید و كارگردان جوان می گوید با شنیدن این خبر خشكش زده است.
این حکایت گروه اجرائی نمایش «یاماها» است که فقط یکی از چند گروه تئاتری است که این روزها از حضور روی صحنه بازمانده اند.
کهبد تاراج، نویسنده و کارگردان این نمایش در گفتگو با ایسنا از وضعیت این روزهای خود و گروهش می گوید. او گلایه می کند که همیشه وقتی پای تعطیلی در میان باشد، اول از همه تئاتر و سینما تعطیل می شوند ولی بحث بودجه که باشد، آخر از همه نوبت تئاتر می شود.
او توضیح می دهد: همه چیز برای اجرا آماده بود. روز گذشته یک اجرای جنرال (اجرای قبل از اجرای اصلی) را انجام دادیم که خبر تعطیلی اعلام گردید و ناگهان در سالن خشکم زد! فکر می کردیم نیمه دوم سال تعطیلی داشته باشیم ولی تصور نمی کردیم به این زودی شروع شود.
تاراج اضافه می کند: مقرر است امروز برای ستاپ نور به تئاتر شهر برویم. جالب است در این وضعیت، بخش اداری تئاتر فعال است. گویی ویروس فقط بوسیله تماشاگر منتقل می شود.
او ادامه می دهد: اگر تعطیلی فقط یک هفته بود، می شد به صورتی برنامه ریزی کرد ولی مساله اینجاست که همه ما می دانیم این تعطیلی ادامه دار خواهد بود. همین الان به سایت فروش بلیت مان گفته ایم برای یکشنبه آینده فروش ما را باز کند ولی نمی پذیرد و منتظر ابلاغ رسمی است. همین وضعیت نشان میدهد که واقعا مدت زمان این تعطیلی، پیش بینی پذیر نیست.
این کارگردان، اعتمادسازی در مخاطبان را دیگر مشکل گروه های نمایشی می داند و اضافه می کند: این تعطیلی ادامه دار خواهد بود و بار دیگر باید تلاش نماییم تا اعتماد از دست رفته را به مخاطب بازگردانیم. در این سه روزی که پیش فروش بلیت مان شروع شده بود، استقبال تماشاگران باتوجه به شرایط موجود، بدنبود ولی حالا باردیگر به وضعیت قبلی بازمی گردیم.
او با ابراز تاسف از اینکه کرونا ویروسی غیر قابل پیش بینی است، ادامه می دهد: در این 6 ماه ویروس خیلی موذی تر هم شده است و مافعلا مطیع این غول چند هزار سر شده ایم و بنا نیست به این زودی دست از سرمان بردارد.
تاراج از شرایط دشوار هنرمندان تئاتر در دوران کرونا سخن می گوید و می افزید: تئاتری ها، مظلوم ترین قشر هستند. تعطیلی که باشد، ما اول از همه تعطیل می شویم و بحث بودجه که باشد، آخر از همه نوبت به ما می رسد. مدیر مرکز هنرهای نمایشی هم می داند همین که تئاتر تعطیل شود، بودجه اش قطع خواهد شد.
وی در عین حال خاطرنشان می کند: همه مشکل ما پول نیست. اگر کار نکنیم، از نظر روحی می میریم. همه ما گرفتار مرگ تدریجی شده ایم و متاسفانه در این وضعیت ظاهرا مسئولان فرهنگی هم هیچ برنامه ای برای تئاتر ندارند.
این کارگردان، تئاتر آنلاین را نوعی شوخی می داند و می گوید: تماشاگر ما برای تئاتر آنلاین تربیت نشده. از نظر ما تئاتر یعنی حضور فیزیکی تماشاگر در مقابل بازیگر.
تاراج درباره وضعیت گروه اجرائی نمایش خودش توضیح می دهد: خوشبختانه گروه بسیار همراهی دارم. البته از اول شرایط را در نظر گرفتم و کاری کم پرسوناژ انتخاب کردم. هزینه های آماده سازی را پایین آوردم ولی چیزی که پیش بینی نمی کردم، تعطیلی فعلی بود.
او ادامه می دهد: البته مشکلاتی هم هست. در این بین بازیگر من به خاطر بازی در این نمایش، پیشنهاد فیلم کوتاه را رد کرد در صورتیکه می توانست درآمد بیشتری داشته باشد. او تئاتر را انتخاب نمود و حالا هم که وضعیت ما بلاتکلیف است.
او یادآوری می کند: خود تئاتری ها هم باید همت کنند و اجازه ندهند چراغ تئاتر خاموش شود. می شود کارهای کم پرسوناژ یا تک گویی انتخاب نمود. درِ تئاتر شهر و ایرانشهر را به روی جوانان هم باز کنند. قرار نیست همیشه افراد مشخصی در این سالن ها کار کنند.
این کارگردان ابراز امیدواری می کند که مدیران هم در این وضعیت ساکت نمانند و وزیر فرهنگ و ارشاد هم در کنار مدیران تئاتری، برنامه هایی مناسب کرونا تدارک ببینند و بودجه تئاتر را بالا برند.
کهید تاراج در آخر می گوید: به هر حال تئاتر شغل ماست، ما که از اول قربانی آن بودیم، حالا هم حاضریم برایش شهید شویم چون انتخاب ماست.
قرار بود نمایش «یاماها» از دوشنبه ـ 14 مهر ماهـ در تالار قشقایی مجموعه تئاتر شهر روی صحنه برود.
این مطلب را می پسندید؟
(1)
(0)
تازه ترین مطالب مرتبط
نظرات بینندگان در مورد این مطلب