كاهش آلاینده های حاصل از احتراق سوخت مازوت در نیروگاه های برق

كاهش آلاینده های حاصل از احتراق سوخت مازوت در نیروگاه های برق شاه بلاگ: محققان كشور با احداث یك سامانه  نانوجذبی موفق به بهینه سازی سوخت مورد استفاده در نیروگاه های برق شد. این بهینه سازی كه با هدف كاهش آلایندگی سوخت صورت گرفته، موفقیت آمیز گزارش شده است.



به گزارش شاه بلاگ به نقل از ستاد توسعه فناوری نانو، در یك پژوهش كاربردی كه به درخواست مدیریت تولید نیروگاه های برق استان سیستان و بلوچستان و توسط پژوهشگران پردیس ابوریحان دانشگاه تهران انجام شده است، سوخت مازوت مصرفی این نیروگاه به كمك فناوری نانو بهینه سازی شد. گزارش ها حاكی از كاهش ۸۰درصدی و همزمان گازهای آلاینده SOx و NOx ناشی از احتراق سوخت مازوت نانوساختار و به كارگیری سامانه نانوجذبی نسبت به احتراق مازوت معمولی است.
دكتر شهریار كوراوند، عضو هیأت علمی دانشگاه تهران و مجری طرح، با بیان این مطلب كه نیروگاه ها بیشتر از ۳۰درصد روزهای سال را از مازوت (نفت كوره) بعنوان سوخت جهت تولید برق استفاده می نمایند، اضافه كرد: برمبنای آمار نیروگاه ها نقش ۱۵درصدی را در احداث آلودگی هوا بر عهده دارند. از طرف دیگر، مصرف سوخت مازوت آلایندگی بسیار بالایی را برای محیط زیست احداث می كند، تا جایی كه مصرف آن به جز در مواقع ضروری، ممنوع شده است. در طرح حاضر سعی كردیم با بهره گیری از فناوری نانو، گازهای آلاینده ی حاصل از احتراق سوخت مازوت در نیروگاه های برق را در حد مطلوب استانداردهای جهانی كاهش دهیم.
وی افزود: به سبب عدم توانایی شبكه سراسری گاز برای تأمین گاز مورد نیاز برای ایام سال خصوصاً در زمستان و همین طور اختلاف در تولید و مصرف گاز، شرایطی برای نیروگاه ها احداث میگردد كه از سوخت آلاینده ی مازوت استفاده كنند. با استفاده از نتایج این طرح، نگرانی ها بابت آلایندگی این سوخت برطرف شده و در سایر صنایع باز می توان از این سوخت استفاده نمود.
كوراوند اشاره كرد: با احداث یك ساختار نانو امولسیونی متشكل از قطرات نانویی آب درون قطرات مازوت و ساخت یك سامانه ی جذبی موفق به كاهش آلایندگی مازوت شدیم. هنگامی كه قطرات سوخت محتوی نانوقطرات آب وارد محفظه ی احتراق می شوند، دمای بالای محفظه سبب میگردد تا نانوقطرات آب منبسط شوند؛ این انبساط منجر به متلاشی شدن قطرات سوخت به قطرات بسیار ریزتر میگردد كه احتراق كامل تر سوخت مازوت را به دنبال خواهد داشت.
وی اضافه كرد: در این تحقیق علاوه بر استفاده از ساختار نانوامولسیونی، از سامانه ی جذبی باز جهت تصفیه ی دود خروجی از دودكش كمك گرفته شده است. در این راستا سپس تهیه ی نانوامولسیون از روش پراكندگی نور دینامیكی جهت تائید اندازه ی نانویی ذرات استفاده شده است. در ادامه آزمون مربوط به اندازه گیری پارامترهای سوختن انجام شده و میزان گازهای آلاینده ی اكسیدهای نیتروژن و گوگرد مورد ارزیابی قرار گرفته است.
وی خاطر نشان كرددر آمارهای منتشرشده توسط بانك جهانی، خسارت ناشی از آلودگی هوا در ایران را حدود ۳.۲ درصد تولید ناخالص ملی كشور یعنی چیزی بیشتر از ۸۰ هزار میلیارد تومان در یك سال اعلام شده است. همین طور بر طبق این آمار تعداد مرگ و میر زودرس ناشی از آلودگی هوا در سال ۲۰۱۳حدود ۲۳ هزار نفر است كه این رقم در سال ۱۹۹۰ حدود ۱۷ هزار نفر بوده است. این آمار نشانگر افزایش بی سابقه ی میزان این خسارات به اقتصاد ایران است. كاهش آلودگی هوا در هنگام مصرف سوخت مازوت ازجمله نیازهای ضروری بخش نیروگاهی برای جلوگیری از بروز بلا های زیست محیطی به حساب می آید.
این تحقیقات حاصل تلاش های دكتر شهریار كوراوند- عضو هیأت علمی دانشگاه تهران- است. نتایج این كار در مجله Journal of Cleaner Production با ضریب تأثیر ۵.۶۵۱ (جلد ۲۰۱، سال ۲۰۱۸، صفحات ۲۲۹ تا ۲۳۵) انتشار یافته است.

1397/08/30
15:21:50
5.0 / 5
4662
تگهای خبر: پژوهش , توسعه , تولید , جهان
این مطلب را می پسندید؟
(1)
(0)
تازه ترین مطالب مرتبط
نظرات بینندگان در مورد این مطلب
نظر شما در مورد این مطلب
نام:
ایمیل:
نظر:
سوال:
= ۳ بعلاوه ۲
شاهبلاگ

شاه بلاگ

وبلاگ عمومی

shahblog.ir - حقوق سایت شاه بلاگ محفوظ است