مزایا و معایب واكسن كرونای فایزر چه هستند؟

مزایا و معایب واكسن كرونای فایزر چه هستند؟ شاه بلاگ: واكسن بالقوه كووید-19 شركت ˮفایزرˮ و ˮبیوان تكˮ در مقابله با بیماری همه گیر كووید-19 موثر است، اما دارای مشكلاتی نیز هست و تا تزریق عمومی با چالش هایی روبرو است.


به گزارش شاه بلاگ به نقل از ایسنا، همزمان که هیجان ناشی از اعلام موثر بودن واکسن بالقوه کووید-۱۹ تولید شده توسط شرکت های "فایزر"(Pfizer) و "بیوان تک"(BioNTech) کم کم می خوابد، بعضی از واقعیت های آزار دهنده آغاز به رخ نمایی کرده اند. این واکسن بالقوه بااینکه یک شاهکار خارق العاده در دنیای علم است، اما موانعی را بر سر راه خود که کمک به انتها دادن سخت ترین همه گیری جهانی معاصر است، می بیند.
ورای ستاندن تأییدیه ها، پرسش هایی در مورد ساخت، تدارکات و حمل و نقل و کارآیی این واکسن وجود دارد. در صورتیکه جهانیان چشم انتظار یک واکسن موثر در پیش گیری از مبتلاشدن به کووید-۱۹ هستند، اما ممکنست تزریق این واکسن به میلیاردها نفر به آسانی آنچه برخی تصور می کنند، نباشد. با هم چند مانع را که واکسن بالقوه "فایزر" باید از پیش رو بردارد، بررسی می نماییم.
تصویب و تایید
بنظر می رسد شرکت "فایزر" سخت ترین مانع فنی را پشت سر گذاشته است. این شرکت واکسنی ساخته است که بنظر می رسد ۹۵ درصد در جلوگیری از مبتلاشدن به کووید-۱۹ موثر است. با این وجود، این تنها یک تجزیه و تحلیل موقت و یک بررسی اولیه است. در صورتیکه بیش از ۴۰ هزار داوطلب در آزمایش بالینی فاز ۳ این واکسن شرکت داشته اند، اثربخشی گزارش شده برمبنای بررسی تنها ۱۷۰ نفر است و همه کنجکاو هستیم که ببینیم آیا میزان کارایی وقتی داده های بیشتری فاش می شود، بالا می رود یا خیر.
ما همین طور نمی دانیم که این واکسن تا چه زمانی موثر باقی خواهد ماند و تا چه مدتی می تواند از مبتلاشدن به کووید-۱۹ جلوگیری کند. در صورتیکه واکسن ها بطور معمول مگر اینکه حداقل به مدت یک سال از افراد محافظت نکنند، تأیید نمی شوند، اما الان در وضعیت عادی نیستیم.
"فایزر" از سازمان غذا و داروی آمریکا(FDA) مجوز استفاده اضطراری درخواست کرده است که باید طی چند هفته آتی صادر شود. از آنجائیکه این سازمان متذکر شده است که هر واکسنی با بیش از ۵۰ درصد اثربخشی را تأیید خواهد کرد، به نظر نمی رسد "فایزر" با مشکلی روبرو شود.
ساخت و تولید
استفاده از روش "آر ان ای پیام رسان"(mRNA) که توسط شرکت "فایزر" برای ساخت این واکسن استفاده شده، بسیار ناپایدار است و هنوز هیچ واکسن mRNA جهت استفاده در انسان تایید نشده است. ایجاد mRNA در بیورآکتورهای فولادی ضد زنگ طراحی شده به شکل مخصوص، نیاز به شرایط استریل با دما و رطوبت دقیق دارد. این بی ثباتی یکی از دلیلهای لزوم سرد نگه داشتن این واکسن در دمای بسیار پایین است.
همانطور که قابل تصور است، ساخت یک گروه کوچک از mRNAها جهت استفاده در یک آزمایش بالینی بسیار آسان تر از ساخت صدها میلیون دوز واکسن برای توزیع در جوامع است و شرکت "فایزر" حداقل در بخش توزیع از برخی کمک ها بهره مند شده است. در ماه مه، این شرکت با خرید ویال های تولید شده از "شیشه والور"(Valor Glass) تولید شده توسط شرکت "کورنینگ"(Corning) که بطور خاص برای واکسن ها طراحی و تولید شده است، موافقت نمود. "شیشه والور" یک دسته بندی کاملاً جدید از شیشه است که از آلودگی جلوگیری می کند و به خطوط تولید با حجم بالا اجازه می دهد تا بدون دردسر عملیاتی شوند.
"فایزر" در اوایل همه گیری در تعویض تجهیزات تولید و دریافت مواد اولیه بیشتر برای ساخت واکسن با تأخیر مواجه گردید. این شرکت حالا بر این مشکلات فائق آمده و خطوط تولید خودرا در ایالات متحده و اروپا به روز کرده است.
چالش بعدی، کیسه های سفارشی است که بیورآکتورهایی را که محل ساخت واکسن هستند، تراز می کند. این کیسه ها مانند خط کشی ها در آرام پزها عمل می کنند. آنها با به انتها رسیدن تولید هر دسته واکسن حذف می شوند و دیگر نیازی به استریل کردن بیورآکتورها پس از تولید هر دسته نیست. کمبود این کیسه ها که چندین هفته پابرجا بود، در ماه اکتبر با تزریق ​​۳۱ میلیون دلار به تولید کننده این کیسه ها رفع شد. بااینکه این بودجه لازم بود، اما این محدودیت همچنان باقی است.
پخش و توزیع
"فایزر" برای توزیع واکسن بالقوه خود ترجیح داده است که بجای اعتماد و تکیه به دولت، خودش دست به کار شود و آنرا توزیع کند که باتوجه به شرایط و نیازهای پیچیده آن، احتمالاً بهترین گزینه است. حالا تقریباً همه می دانند که واکسن "فایزر" باید در دمای حتی سردتر از آلاسکا یعنی منفی ۷۰ درجه سانتیگراد(منفی ۹۴ درجه فارنهایت) نگهداری شود.
"فایزر" برای حفظ دما در هنگام حمل و نقل واکسن، یک کیف فوق خنک ساخته و آنرا "جعبه پیتزا" نامیده است. بگفته این شرکت، این کیف به آنها اجازه می دهد تا دما و مکان واکسن ها را در هر زمان دلخواه ردیابی کنند. این واکسن با بهره گیری از یخ خشک به مدت ۱۰ روز بعد از مهر و موم در کیف، در دمای مناسب نگهداری می شود. کیف ها تنها دو بار در روز و هر بار کمتر از سه دقیقه می توانند باز شوند. هر کیف بین ۱۰۰۰ تا ۵۰۰۰ دوز واکسن دارد و حمل و نقل آن ممکنست چهار روز به طول انجامد. این بدان معناست که هر سایت تزریق واکسن باید پیش از بی ثبات شدن واکسن، حدود ۸۵۰ دوز از آنرا در هر روز تزریق کند.
لازم به ذکر است که برای افزایش این جدول زمانی می توان یخ خشک بیشتری اضافه کرد، اما کمبود یخ خشک نیز وجود دارد.
ذخیره سازی و نگهداری
فریزرهای مورد نیاز برای نگهداری این واکسن در دمای منفی ۷۰ درجه سانتیگراد ارزان نیستند و به آسانی یافت نمی گردد. هزینه تهیه این فریزرها در حدود ۲۰ هزار دلار است و زمان انتظار فعلی برای ساخت آنها حدود شش هفته است.
در صورتیکه حالا به خیلی از این فریزرها برای مدیریت توزیع و تزریق این واکسن ها احتیاج است، اما ممکنست بیمارستان ها با دانستن اینکه ممکنست هیچ گاه باردیگر از این تجهیزات استفاده نکنند، نسبت به خرید آن اقدام نکنند. عدم اطمینان در مورد اینکه دولت فدرال چه میزان از این هزینه را پرداخت می کند، به موانع موجود بر سر راه توزیع و تحویل این واکسن افزوده است.
خوشبختانه شرکت های "Walgreens" و "CVS" گفته اند که آماده و قادر به نگهداری واکسن "فایزر" در وضعیت مناسب هستند.
به همین منوال ممکنست موانع دیگر موجود بر سر راه این واکسن نیز برداشته شود و خیال سرمایه گذاران را راحت کند.
تزریق
بعد از ساخت، آزمایش، تولید، حمل و ذخیره سازی و نگهداری واکسن، لازم است که واکسن تزریق شود.
واکسن "فایزر" دراین زمینه هم چالش برانگیز است، چونکه این واکسن باید در محل تزریق، با یک مایع استریل -معمولاً آب- مخلوط شود و ظرف مدت شش ساعت بعد از تهیه این محلول، تزریق شود. از آنجائیکه این واکسن در مواردی با دوزهای زیاد ارسال می شود، ممکنست جوامع روستایی از جمعیت یا زیرساخت های لازم برخوردار نباشند تا بتوانند دوزهای این واکسن را که در صورتیکه هنوز سرد هستند، تزریق کنند. به همین دلیل، ممکنست لازم باشد ساکنان مناطق روستایی که خواهان تزریق واکسن هستند، به شهرهای اطراف سفر کنند.
به همین دلیل، حداقل در خانه های مراقبت طولانی و خانه های سالمندان که تقریباً یک سوم از مرگ ناشی از مبتلاشدن به کووید-۱۹ در آنها رخ داده است، برنامه وجود دارد. شرکت "CVS" اعلام نموده آماده است تا به محض تایید، تزریق این واکسن را برای افراد در معرض خطر آغاز کند.
"فایزر" در اوایل سال جاری موافقت نمود که ۱۰۰ میلیون دوز از واکسن خودرا با قابلیت سفارش ۵۰۰ میلیون دوز دیگر به ایالات متحده بفروشد. کارشناسان اطمینان دارند که چالش های لجستیکی و تدارکاتی رفع خواهد شد و کمبودهای فعلی نیز برطرف خواهند شد. علم جهش بزرگی در ایجاد واکسن mRNA داشته است و مشکلات پیش آمده مشکلاتی هستند که قبلاً در مقیاس کوچکتر حل شده اند.
بااینکه بیشتر بحث های جهانی پیرامون چگونگی اطمینان از دسترسی کشورهای کمتر برخوردار و فقیر به واکسن است، اما ملاحظات دیگری نیز وجود دارد. به استرالیا فکر کنید. در صورتیکه این کشور دارای یک اقتصاد پیشرفته است، اما توانایی تولید واکسن mRNA در خاک خود و همین طور زنجیره ذخیره سازی و نگهداری آن در دمای سرد لازم را برای طولانی مدت ندارد و اگر این کشور بخواهد واکسن "فایزر" را به شهروندان خود عرضه کند، باید چاره ای بیاندیشد تا این واکسن را در کمتر از ۱۰ روز از آمریکا به خاک خود برساند و آنرا به مردم خود تزریق کند.




منبع:

1399/09/12
13:20:18
5.0 / 5
1410
تگهای خبر: پیشرفت , تولید , جهان , خرید
این مطلب را می پسندید؟
(1)
(0)
تازه ترین مطالب مرتبط
نظرات بینندگان در مورد این مطلب
نظر شما در مورد این مطلب
نام:
ایمیل:
نظر:
سوال:
= ۴ بعلاوه ۲
شاهبلاگ

شاه بلاگ

وبلاگ عمومی

shahblog.ir - حقوق سایت شاه بلاگ محفوظ است