پشتیبانی از پژوهش های ژن درمانی در حوزه سلول های بنیادی
شاه بلاگ: بنیاد ملی علم ایران از محققان دانشگاهی برای ارائه طرح های پژوهشی در حوزه تولید پلت فرم رسانش mRNA به سلول های بنیادی خون ساز مغز استخوان دعوت کرد.
به گزارش شاه بلاگ به نقل از معاونت علمی، فناوری و اقتصاد دانش بنیان ریاست جمهوری، فراخوانی جدید ذیل «برنامه پشتیبانی از پژوهش عمیق شرکتهای دانش بنیان» توسط بنیاد ملی علم ایران منتشر گردید که به طراحی و ساخت پلتفرمی برای رسانش mRNA پروتئین GFP به سلول های بنیادی خون ساز مقیم در مغز استخوان می پردازد. این طرح با استفاده از نانوذرات لیپیدی (LNP) متصل شده به آنتی بادی CD۱۱۷، یکی از پروژه های فناورانه پیشرفته در حوزه ژن درمانی به حساب می آید که ظرفیت بالایی برای ارتقاء درمان های نوین دارد.
طراحی پلتفرمی برای رسانش mRNA به سلول های HSCs
هدف اصلی این پروژه، توسعه سامانه ای هوشمند و غیرویروسی برای انتقال مستقیم ماده ژنتیکی به سلول های بنیادی هماتوپوئتیک (HSCs) در بدن، بدون احتیاج به استخراج و اصلاح برون تنی این سلول هاست. این شیوه می تواند راهکار نوینی برای درمان بیماری های ژنتیکی خونی مانند تالاسمی، کم خونی و برخی نقص های ایمنی باشد. در این طرح، حامل LNP بگونه ای طراحی می شود که با عبور از مسیر خون محیطی، به صورت هدفمند وارد مغز استخوان شده و mRNA کپسوله شده را به HSCها تحویل دهد.
چالش ها و نوآوری های پژوهش
مهم ترین نوآوری طرح، استفاده از نانوذرات لیپیدی مدرن با ترکیب های یونیزه شونده و PEGylated است که ضمن پایداری در گردش خون، امکان آزادسازی کارآمد mRNA را درون سلول ها فراهم می آورد. اتصال اختصاصی آنتی بادی CD۱۱۷ به سطح LNP، هدف گیری دقیق سلول های بنیادی خونی را ممکن می سازد و ایمنی و اثربخشی فرآیند ژن درمانی را زیاد می کند.
پروژه در هفت فاز پژوهشی طراحی شده و شامل مراحل تولید نانوذره، سنتز mRNA، اتصال آنتی بادی، تست های برون تنی و درون تنی، و ارزیابی عملکرد پلت فرم در مدل حیوانی (موش) است. خروجی مورد انتظار، دستیابی به دانش فنی طراحی و ساخت سامانه رسانش هدفمند mRNA با پایداری بالا و سمیت پایین برای سلول های HSC است.
همه محققان حائز شرایط، بخصوص اعضای هیأت علمی دانشگاه ها و موسسات آموزش عالی کشور، می توانند حداکثر تا ۲۸ مرداد ۱۴۰۴، پروپوزال های خویش را از راه سامانه کایپر ارسال نمایند. این طرح تحقیقاتی، تا سقف ۲/۵ میلیارد تومان، معادل ۸۰ درصد هزینه ها، مورد حمایت بنیاد ملی علم ایران قرار می گیرد.
مالکیت معنوی طرح به شکل مشترک میان شرکت متقاضی و مجری پژوهش تعریف شده است. همچنین، انتشار مقالات و عرضه نتایج در مجامع علمی با ذکر نام همه دست اندرکاران، مورد تأیید قرار خواهد گرفت. منافع مادی توسعه فناوری هم در چارچوب توافق دوجانبه، میان طرفین تسهیم می شود.
نحوه ثبت نام و ارتباط
متقاضیان می توانند با رفتن به سامانه مدیریت پژوهش کایپر و استفاده از کارتابل پژوهش عمیق شرکتهای دانش بنیان، مبادرت به ارسال پروپوزال نمایند. برای دریافت اطلاعات بیشتر هم امکان تماس با کارگروه دانش بنیان از راه شماره ۰۲۱۸۲۱۶۱۱۵۰ یا ایمیل hatamkhani.a@insf.org فراهم گشته است.
این مطلب را می پسندید؟
(1)
(0)
تازه ترین مطالب مرتبط
نظرات بینندگان در مورد این مطلب